SAVJETI I PRAVILA


KOŠULJA

PRAVA DULJINA RUKAVA
Rukavi su prave duljine kada manšeta pokriva zapešće i dolazi točno do korijena palca. Isto tako rukav mora biti dovoljno dugačak i dok je ruka savijena a ne samo dok visi uz tijelo. Košulja i sako imaju ispravne duljine rukava ako manšeta košulje viri barem 1cm od duljine rukava sakoa. Zbog manšete koja viri iz rukava sakoa ruke izgledaju duže ali pod uvijetom da rukavi košulje imaju ispravnu duljinu.

PRAVI OBLIK OVRATNIKA
Ako je ovratnik dobro krojen vrhovi ovratnika bi trebali dodirivati prsni dio košulje. Isto tako i vanjski rub ovratnika i njegove krajeve mora pokrivati kragna i rever sakoa. Ispravna visina ovratnika košulje mora biti takva da odozada nadmašuje visinu kragne sakoa a ne da ju sako pokriva. Kod vezanja kravate, čvor kravate mora dosezati skroz do vrha kragne a trokut čvora kravate mora sjesti u trokut između dvije strane ovratnika.

ODIJELO
Muško odijelo se smatra najelegantnijim odjevnim predmetom. Kroj, boja i tkanina biraju se prema prigodi, vremenu dana i godišnjem dobu. Kroj dobro krojenog odijela morao bi izgledati što prirodnije. Dakle trebao bi istaknuti sve najbolje na onome tko ga nosi uz to primjenjujući korekcije samo na onim mjestima gdje se javljaju problemi sa stasom.Boje koje se smatraju korektnima jesu tamnplava, siva u nijansama od svijetle do tamne i crna. Odijela u tim nijansama uglavnom se nose u u djelatnostima kao što su financije, pravosuđe, politika….Tkanine od koji se danas izrađuju odijela su u pravilu laganije tkanine i univerzalne su neovisno o godišnjem dobu a to je zbog toga što su danas uredi ili grijani ili klimatizirani i u pricipu su uvijek iste radne temperature. Dvodjelna ili trodjelna odijela? Dvodjelno odijelo je komplet kojeg čine sako i hlače. Trodjelnom odijelu dodan je prsluk. U principu danas se dvodjelna odijela naručuju i nose uglavnom u poslovnim okruženjima dok se trodjelna odijela prikladija za svečanije prilike i nerijetko su od druge tkanine - primjerice prsluk i kravata se rade od iste tkanine. 

KOPČANJA JEDNOREDNI
I DVOREDNI SAKOI
U dvodjelnom odijelu koji je današnji najčešći poslovni model imamo uglavnom dva gumba uglavnom i jedan ili dva proreza. Imamo i modele s kopčanjem na tri gumba ali su rijetki pogotovo kod mlađe populacije. Kod jednoredno kopčanih sakoa donji gumb se u pravilu nebi trebao kopčati. Kod dvoredno kopčanih sakoa imamo uglavnom dva gumba kojima se kopča sako a treći visoko pozicioniran uglavnom služi za ukras. U pravilu dvoredno kopčani sakoi uvijek se nose zakopčani za razliku od jednoredno kopčanih sakoa. 

DULJINA SAKOA I RUKAVA SAKOA
U pravilu ispravna duljina rukava sakoa je ta da dok je ruka savijena u laktu ona doseže do ručnog zgloba a dok je ruka ispružena uz tijelo ona je maksimalno do početka korijena palca ili nešto kraća. Nikako dulja ako uzmememo u obzir da bi se manžeta košulje trebala vidjeti odnosno izlaziti iz rukava sakoa. Duljina sako je individualna ali nikako kraća od duljne rukava na saku. 
 
* kao izvor korištena je knjiga GENTLEMAN- Bernhard Roetzel